Dbając o swoje zdrowie nalezy wybierać żywnosć jak najmniej przetworzoną. Nie od dziś wiadomo, że kiszonki to skarbnica witamin i minerałów. Oto kilka powodów dla których warto po nie sięgać :
- Są mało przetworzone, zachodzą tam naturalne procesy biologiczne
- Poprawiaja perystaltykę jelit
- Cenne składniki zawarte w kiszonkach zwiększają strawność
- Są niskokaloryczne, bogate w błonik
- bogate w witaminy, szczególnie wit C
- Domowe kiszonki mają wyjątkowe pod względem smakowym.
Zachęcam Was do przygotowywania takich kiszonek w domu . Nie dość, że są pyszne to i łatwe w przygotowaniu.
Kapustę nalezy tylko poszatkować, posolić i zostawic by puściła sok. Po ok 3godzinach odciskamy sok i przekładamy do beczki lub słoika, ugniatamy i zalewamy sokiem. Wystarczą 3 dni i możemy delektowac się domową kiszona kapsutą :)
Ogóreczki małosolne to już w ogóle banał. Na 1 l wody dajemy 1 łyżkę soli kuchennej. zalewamy gorąca wodą słoik z ogórkami i dodatkami do kiszenia(czosnek, koper, ewentualnie chcrzan)i zostawiamy na kilka dni:)
Smacznego i na zdrowie!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz