Lato to najlepszy czas by zaopatrzyć się w przetwory z warzyw i owoców. Sezonowe zbiory pozwalają ruszyć wyobraźnię i schować troszkę słońca do słoików...
Ja jako pierwsze postanowiłam zrobić dżemy z truskawek i rabarbaru, ale w troszkę innym wydaniu. Do przygotowania użyłam:
3kg truskawek
0,5kg rabarbaru
100g cukru z palmy kokosowej
3łyżeczki agaru
2łyżeczki skrobi kuzu
Owoce dusimy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy cukier i dusimy jeszcze ok 30minut często mieszając. Na sam koniec dodaj agar i skrobie przygotowaną wg instrukcji na opakowaniu. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia dodatków i jeszcze gorące przekładamy do słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Smacznego!!!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz